Haftalık Kültürel Konular

Üniversite Hayatına Adım Atarken

23/09/2024

Genç arkadaşlarımızı 12 yıllık uzun bir eğitim süreci ve sonunda YKS gibi zor bir sınavı geçerek üniversiteye başlamaya hak kazandıkları için tebrik ederiz. Bu yıl sizinle beraber üç milyondan fazla kişi sınava girdi. Kendi gayretleriniz, ailenizin fedakârlığı ve çevrenizin de desteğiyle üniversite hayatına adım atmış oldunuz. Üç milyondan fazla kişinin yığıldığı bir kapıdan geçip karşı tarafa adım atmak önemli bir başarıdır.

Hayat Yolculuğumuzun Önemli Bir Safhası: Üniversite yılları

30/09/2024

Lisenin bittiği ve üniversitenin başladığı nokta, gençlerimizin gözünde çoğunlukla bir yarışın bitiş çizgisi olarak algılanıyor. Sanki o çizgiyi geçip ipi göğüslediğinizde her şey değişecek gibi geliyor. O noktaya ulaşınca uzaya çıkmış gibi bir his oluşuyor, ayrı bir âlemde, istediği şekilde hareket edebileceği bir yer olarak algılıyor. Yer çekimi yok, kural yok, her şey serbest gibi.

Sağlıklı ve mutlu bir hayat yaşamak

07/10/2024

Herkese Lazım Olan İman) Allahü teâlâ insanları yarattı. Her insanın saadet içinde, mes’ûd yaşamasını istediğini bildirdi. (Mes’ûd olmak), rahat, üzüntüsüz yaşamak demektir. Her insan da mes’ûd olmağı istemektedir. Yaratan da, yaratılan da aynı şeyi istemekte olduğu halde, mes’ûd olan kimse pek azdır. Çünkü, Allahü teâlâ herşeyi bir sebep ile yaratmaktadır.

Dine inanmak ya da gelişigüzel yaşamak

14/10/2024

Günümüz dünyasında her birimiz, hayatın hızla aktığı, her şeyin sürekli değiştiği bir ortamda yaşıyoruz. Bu hız, bizi bazen düşünmeden kararlar almaya, gelişigüzel bir hayat tarzını benimsemeye itiyor. Yani ezbere hayatlar yaşıyoruz. Düşünmeden, çevredekilerin yaptığına bakıp onları taklit ederek akışına yaşıyoruz. Gerçek hayatın hızı yetmiyormuşçasına bir de sanal hayatın süratli ve albenisi yüksek akışı eklenince boşlukta hissedenler hızla çoğaldı. Ama biz insanız ve ne kadar örtmeye, duyarsızlaşmaya çalışsak da bu boşluk hissi derin ıstıraplara yol açıyor. Hayatın anlamı nedir, niye bu dünyadayız, bu hayatta nasıl mutlu olacağız, öldükten sonra ne olacak, Cennete gitmek istiyoruz ama bu halimizle mi, eğer değilse ne yapmak lazım, Allahü teala affetmez mi, rastgele yaşasak ama kul hakkı yemesek iyi insan olmaya yetmez mi, kimsenin dine uyduğu yok, biz de uymasak ne olur, din insanların özgürlüğünü kısıtlamıyor mu, din iyi bir şey ise niye İslam ülkelerinin hali bu kadar harap? vs. vs. Kimileri içindeki o boşluk hissini ve vicdanından gelen sesi eğlenceyle, içkiyle, kumarla, uyuşturucuyla bastırmaya çalışsa da aklı başında gençler kendi kendini kandırmayı tercih etmeyip bu sorgulamaları yapmayı ve doğru bir hayat rotası çizmeyi istiyorlar.

Gençlik Çağı ve Teknolojinin Doğru Kullanımı

21/10/2024

Gençlik, ömrün en kıymetli zamanıdır. İnsanın sıhhatli, kuvvetli olduğu zamandır. Mektubat’ta gençliğin insan hayatındaki kıymeti anlatılırken şu misal veriliyor: Düşman hücum ettiği zaman, askerin ufak bir hareketi, çok kıymetli olur. Sulh zamanında yapılan büyük talimlerin, manevraların, bu kadar kıymeti olmaz.

Sevginin Önemi – Hubbu Fillah Buğdu Fillah

28/10/2024

Hubb-i fillah ve buğd-i fillah, sevdiklerini sırf Allahü teala’nın rızası için sevmek, düşmanlık ettiklerine de sırf Allah rızası için düşmanlık etmek demektir.

Peygamberimize Tabi Olmak ve Doğru İtikad

04/11/2024

Allahü teâlâ kullarına râzı olduğu ve beğendiği yolu göstermek için çeşitli kavimlere zaman zaman peygamberler göndermiştir. Muhammed aleyhisselâmı ise son Peygamber olarak bütün insanlara ve cinlere gönderdi. Bunun için Peygamberimize “Hâtem-ün-nebiyyîn” ve “Hâtem-ül-Enbiyâ” denilmiştir.

Ehli Sünnet İtikadı

11/11/2024

Allahü teâlânın bildirdiği her din, iki kısımdır: İtikat ve amel. Yani iman ve ahkam. Bunlardan itikad, her dinde aynıdır. İtikad, dinin aslı ve temelidir. Din ağacının gövdesidir. Amel ise, ağacın dalları, yaprakları gibidir. [Eski dinlerde bildirilmiş olan itikatlar zamanla bozulmuştur. Şimdi doğru itikad, yalnız İslam dininin bildirdiği itikattır. Bu doğru] İtikadı olmıyan, Cehennemden kurtulamaz. Kıyamette azaptan kurtulmasına imkân yoktur.

Dinimizde Güzel Ahlak

18/11/2024

İyi bir müslüman olmak için güzel ahlaka sahip olmak, kötü ahlaktan uzak durmak gerekir. Ancak bununla dünya ve ahiret saadeti elde edilir. Güzel ahlak, ilim ve edep öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık etmekle elde edilir. Kötü ahlak da bunun tersidir. Yani cahil kalmak, edepsiz olmak, kötü insanlarla arkadaşlık etmekten hasıl olur. Cenab-ı Hak, Peygamber efendimizi överken (Resulüm elbette sen en büyük ahlak üzeresin) buyuruyor. (Kalem 4)

Namazın ehemmiyeti ve kılınışı

25/11/2024

Kur’ân-ı kerimde yüzden fazla âyet-i kerimede (Namaz kılınız!) buyurulmaktadır. Peygamber efendimizin, vefat ederken son sözü, (Namaza dikkat edin, hanımlarınızı üzmeyin!) olmuştur. İslam alimleri kitaplarında bir babanın evladına olan şefkatinden daha fazlası ile defalarca bizleri uyarmışlar, “Aman, namazınıza dikkat edin.” demişler ve bizlerin Cehenneme gitmemesi için istirahatlerini feda etmişlerdir.

Abdest, gusül abdesti

02/12/2024

Namazın 12 tane farzı vardır. Bunların altısı içinde, altısı dışındadır. Bu farzlardan herhangi biri yapılmazsa o namazı eksik kılmış değil, hiç kılmamış gibi oluruz.

Dostluk, Doğru Arkadaş Tercihi

09/12/2024

Peygamber efendimiz, (Bu dünya âhiretin tarlasıdır) buyuruyor. Herkes her an bu tarlaya bir şeyler ekiyor. Faydalı tohum ekenler, Cennette bire ondan, bire yedi yüze kadar, hattâ daha fazla karşılığını alacaklardır. Tohumları yiyenler veya zararlı tohum ekenler ise, Cehenneme gideceklerdir.

Aktif Hafta

Flört ve Kız Meselesi

16/12/2024

İnsanın dünya ve ahiret mutluluğunu yakalaması kendini tanımasına bağlıdır. Kendini tanıyan Rabbini tanır. Dünya hayatını anlar. İmtihanda olduğunu fark eder ve bunların gereğini yapar. Yunus Emre hazretleri şöyle buyurmuştur: İlim ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsen, Ya nice okumaktır?

Cemaatle namaz

23/12/2024

[dinimizislam.com sitesi] Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: “Allahü teâlâ yedi sınıf kimseyi arşın gölgesinde gölgelendirir. Hâlbuki o gün ondan başka hiçbir gölge yoktur. 1. Adâlet ile hüküm eden devlet reisleri ve vâliler, 2. İbâdet eden gençler, 3. Kalbi mescidlere bağlı olanlar, yâni namazı ve cemâatı gözetenler, 4. Allah için birbirini seven iki mü’min. Bu sevgi ile bir araya gelip, ayrılırken de bu sevgi üzere olanlar, 5. Güzel bir kadın, çirkin bir iş için kendini çağırınca; “Ben Allahü teâlâdan korkarım” diyenler, 6. Sadaka verirken riyâ (gösteriş) etmeyenler. Şöyle ki, sağ eli ile verdiğini sol eli bilmeyenler, 7. Allah deyip, gözünden yaş akanlar.”

Mübarek geceleri değerlendirmek

30/12/2024

Cenâb-ı Hak, bütün insanlara, sayılamıyacak kadar çok nimet, iyilik vermiştir. Bunların en büyüğü ve en kıymetlisi olarak da, Resuller ve Nebîler “aleyhimüssalevâtü vetteslimat” göndererek, islamiyeti, se’âdet-i ebediyye yolunu göstermiştir ve İbrahim suresinin yedinci âyetinde mealen, (Nimetlerimin kıymetini bilir, şükrederseniz, yani emrettiğim gibi kullanırsanız, onları artdırırım. Kıymetlerini bilmez, bunları beğenmezseniz, elinizden alır, şiddetli azap ederim) buyurmuştur. Bir asırdan beri islamiyetin garîb olması ve son zamanlarda büsbütün uzaklaşarak, dünyanın küfür ve irtidâd karanlığı ile kaplanması, hep İslam nimetlerinin kıymetlerini bilmeyip, onlara şükretmemenin, arka çevirmenin netîcesidir.